Nugat to nic innego jak słodki deser, który składa się z masy czekoladowej z dodatkiem bakalii i herbatników, która otoczona jest dwoma waflami. Do samej masy możemy dodać także inne, ulubione dodatki, takie jak migdały, czy chałwę.
Domowy nugat smakuje naprawdę rewelacyjnie i jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy kilka podstawowych składników do przygotowania czekoladowego nugata, któremu ciężko się oprzeć.
Z języka francuskiego słowo nugat oznacza „rozpieszczanie”, więc możecie sobie wyobrazić jak rewelacyjnie smakuje. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na czekoladowy nugat z bakaliami. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWY NUGAT Z BAKALIAMI
Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki daktyli
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g herbatników
- 1/2 szklanki orzechów
- 2 wafle
Wykonanie
- Masło, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy rozpuszczamy w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Daktyle i orzechy siekamy dość drobno.
- Herbatniki umieszczamy w woreczku i kruszymy tłuczkiem. Przekładamy do posiekanych orzechów.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko w proszku i kakao. Mieszamy mikserem, aby nie było grudek i powstała jednolita masa.
- Następnie wsypujemy rozdrobnione orzechy, daktyle i herbatniki. Mieszamy szpatułką do połączenia.
- Gotową masę nakładamy na wafla i przykrywamy drugim waflem. Zawijamy folią aluminiową.
- Na wierzch kładziemy deskę i coś ciężkiego, aby wafel nam się ładnie skleił.