Czekoladowy nugat z bakaliami



Nugat to nic innego jak słodki deser, który składa się z masy czekoladowej z dodatkiem bakalii i herbatników, która otoczona jest dwoma waflami. Do samej masy możemy dodać także inne, ulubione dodatki, takie jak migdały, czy chałwę.

Domowy nugat smakuje naprawdę rewelacyjnie i jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy kilka podstawowych składników do przygotowania czekoladowego nugata, któremu ciężko się oprzeć.

Z języka francuskiego słowo nugat oznacza „rozpieszczanie”, więc możecie sobie wyobrazić jak rewelacyjnie smakuje. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na czekoladowy nugat z bakaliami. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CZEKOLADOWY NUGAT Z BAKALIAMI



Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 g herbatników
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 2 wafle

Wykonanie

  • Masło, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy rozpuszczamy w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Daktyle i orzechy siekamy dość drobno.
  • Herbatniki umieszczamy w woreczku i kruszymy tłuczkiem. Przekładamy do posiekanych orzechów.
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko w proszku i kakao. Mieszamy mikserem, aby nie było grudek i powstała jednolita masa.
  • Następnie wsypujemy rozdrobnione orzechy, daktyle i herbatniki. Mieszamy szpatułką do połączenia.
  • Gotową masę nakładamy na wafla i przykrywamy drugim waflem. Zawijamy folią aluminiową.
  • Na wierzch kładziemy deskę i coś ciężkiego, aby wafel nam się ładnie skleił.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

jeden × pięć =