Ciasto Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to niezwykle smaczne ciasto na kakaowym biszkopcie z masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem kajmaku oraz prażonego słonecznika. Całość wręcz rozpływa się w ustach.



Ciasto słonecznikowiec jest bardzo proste do zrobienia, nie jest pracochłonne. Możecie zabrać się za jego przygotowanie, nawet jeśli nie jesteście mistrzami cukiernictwa. Stosując się do poniższych wskazówek, na pewno wyjdzie idealne.

Słonecznikowiec to deser, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Pięknie prezentuje się na stole a co najważniejsze, świetnie smakuje. Zapraszam na przepis!

CIASTO SŁONECZNIKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 120 mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 150 g słonecznika
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 100 g czekolady gorzkiej


Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy masa zacznie robić się puszysta, ciągle ubijając, na wysokich obrotach stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejsza obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy an dwa blaty.
  • Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni z dodatkiem cukru. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Gotową masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej części masy dodajemy kajmak oraz prażony słonecznik. Mieszamy do połączenia składników.
  • Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy na niego masę ze słonecznikiem, rozsmarowujemy po całej powierzchni. Masę przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Do drugiej części masy dodajemy cukier puder, mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Słonecznikowiec
Ciasto Słonecznikowiec
Ciasto Słonecznikowiec


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 13 =