Domowe hot-dogi z parówką i serem w wersji mini to idealne przekąski na imprezę. Takie smakołyki najszybciej znikają z talerzy podczas domówek czy spotkań rodzinnych.
Mini hot-dogi z serem świetnie smakują na ciepło a także na zimno. Śmiało możemy je zabrać ze sobą do pracy a także zapakować dzieciom do szkoły.
Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na pyszne i domowe hot-dogi z parówką i serem w wersji mini.
PRZEPIS NA HOT-DOGI Z PARÓWKĄ I SEREM
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mleka
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 20 krótkich parówek (u mnie Głodniaki z Biedronki)
- 10 plastrów sera żółtego (po pół plastra na jedną parówkę)
Dodatkowo:
- jajko lub mleko – do posmarowania po wierzchu
Przygotowanie:
- W dużej misce umieścić mleko w temperaturze pokojowej, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 h.
- Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (grubość jak ciasto na pierogi).
- Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm i długości 20 cm.
- Każdą parówkę owinąć połową plastra sera żółtego a następnie paskiem wykrojonego ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Gotowe hot dogi wysmarować jajkiem lub mlekiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 min w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół.