Domowe wafelki Knoppers są przepyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te ze sklepu. Przełożone masą mleczną i kakaowo-orzechową stanowią idealną przekąskę dla dzieci. Fajnie sprawdzają się również jako słodki dodatek do filiżanki kawy.
Domowe Knoppersy są bardzo łatwe do zrobienia i nie potrzeba do ich przygotowania skomplikowanych i wyszukanych składników. Niezbędne będzie masło, mleko w proszku, kakao, cukier, czekolada, orzeszki ziemne oraz śmietanka. Całą instrukcję ich przygotowania znajdziecie poniżej.
Polecamy sprawdzić również nasz przepis na ciasto a’la knoppers!
DOMOWE WAFELKI KNOPPERS – PRZEPIS
Składniki
- 400 g miękkiego masła
- 300 g mleka w proszku (niebieskie)
- 150 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 125 g cukru
- 3 duże wafle
- 100 g czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło ucieramy na puszystą masę, na wysokich obrotach. Kiedy masło będzie jasne i puszyste, zmniejszamy obroty miksera i cały czas miksując, stopniowo dodajemy naprzemiennie mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Gotową masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej części masy dodajemy kakao oraz połowę posiekanych orzeszków ziemnych, mieszamy.
- Wafel układamy na desce, wykładamy masę kakaową z orzeszkami. Przykrywamy drugim waflem, wykładamy jasną masę i przykrywamy trzecim waflem.
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wykładamy na wafla, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.
- Wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Następnie kroimy w kwadraty. Smacznego!