Domowy bigos to bardzo popularne i tradycyjne danie, które gości na stołach podczas świąt i innych większych uroczystości. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne, jednak warto go czas od czasu przyrządzić ponieważ smakuje wyśmienicie.
W każdym domu bigos przygotowywany jest nieco inaczej, jednak pewne zasady przygotowywania tego dania są takie same.
Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym.
PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS
Składniki:
- 1 kapusta biała średniej wielkości
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kiełbasy wiejskiej
- 50 dag żeberek
- 3 cebule
- 10 ziarenek ziele angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 garście suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli
Przygotowanie:
- Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić.
- Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
- Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny.
- Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć na odrobinie masła. Dorzucić do garnka z kapustą i gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu.
- Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.