Ekspresowy chlebek bananowy

Ekspresowy chlebek bananowy

Nie wiesz co zrobić z mocno dojrzałych bananów? Poznaj przepis na ekspresowy chlebek bananowy, który zrobisz w zaledwie 5 minut! Podczas pieczenia, w całym domu unosi się piękny zapach. Chlebek bananowy jest wilgotny, mięciutki i zawsze się udaje. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Chlebek bananowy można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można go także zamrozić. Życzę smacznego!



EKSPRESOWY CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 50 minut

Składniki

  • 4 mocno dojrzałe banany (3 do ciasta, 1 na wierzch)
  • 2 duże jajka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 szklanka malin
  • 60 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

1. 3 banany obieramy i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, płynny miód oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy.

2. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, cynamon i szczyptę soli. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia.

3. Czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy.

4. Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostałego banana obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy orzechami nerkowca i malinami.

5. Chlebek pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.



Ekspresowy chlebek bananowy przepis
Przepis na ekspresowy chlebek bananowy


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 34

Dodaj komentarz

3 × cztery =