Nie wiesz co zrobić z mocno dojrzałych bananów? Poznaj przepis na ekspresowy chlebek bananowy, który zrobisz w zaledwie 5 minut! Podczas pieczenia, w całym domu unosi się piękny zapach. Chlebek bananowy jest wilgotny, mięciutki i zawsze się udaje. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Chlebek bananowy można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można go także zamrozić. Życzę smacznego!
EKSPRESOWY CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 50 minut
Składniki
- 4 mocno dojrzałe banany (3 do ciasta, 1 na wierzch)
- 2 duże jajka
- 50 g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- garść orzechów nerkowca
- 1 szklanka malin
- 60 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
1. 3 banany obieramy i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, płynny miód oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy.
2. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, cynamon i szczyptę soli. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia.
3. Czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
4. Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostałego banana obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy orzechami nerkowca i malinami.
5. Chlebek pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.