Gnocchi ze szpinakiem to bardzo prosty i smaczny sposób na domowy obiad. Swoim wyglądem przypominają nasze polskie kopytka, które większość z nas uwielbia.
Przygotowując ten przepis, zależało mi na tym, by całe danie było bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego też postawiła na gotowe gnocchi, które możecie zakupić w praktycznie każdy markecie. Mając gotowe gnocchi, całe danie jesteśmy w stanie przygotować w 15 minut.
Do przygotowania gnocchi ze szpinakiem potrzebujemy oczywiście szpinaku, mozzarelli, pomidorków koktajlowych oraz śmietany. Te wszystkie składniki w połączeniu ze sobą tworzą pyszne danie obiadowe, które z pewnością Wam posmakuje. Idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych, które nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni, a chcą zjeść coś ciepłego i sycącego.
PRZEPIS NA GNOCCHI ZE SZPINAKIEM
Składniki
- 250 g gnocchi
- 2 garście szpinaku
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g sera mozzarella
- 15 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy gnocchi, podsmażamy do momentu, aż zacznie się rumienić.
- Następnie dodajemy dwie garście szpinaku. Całość dusimy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Do szpinaku i gnocchi wlewamy śmietanę, a następnie całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, również wykładamy na patelnię. Całość dusimy przez 2-3 minuty.