Grzybolaki to nic innego jak pyszne bułeczki a’la cebularze z dodatkiem pieczarek. Mój mąż nazywa je grzybolakami, jego zdaniem bułeczki z cebulą to cebulaki a z grzybami to grzybolaki, tak więc zostało i przygotowałam pyszne domowe grzybolaki.
Te rewelacyjne bułeczki z cebulą i pieczarkami smakują naprawdę świetnie. Są bardzo mięciutkie i delikatne a farsz podkreśla ich cudowny smak. Idealnie sprawdzą się na kolację czy jako przekąska na domowe imprezy. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, gdyż jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą naprawdę pyszne!
GRZYBOLAKI – PRZEPIS
Składniki
ROZCZYN
- 120 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
FARSZ
- 2 duże cebule
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy
DODATKOWO
- jajko do posmarowania
Wykonanie
- Drożdże mieszamy z cukrem, mąką oraz lekko podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę mieszamy z solą, roztopionym masłem oraz jajkiem. Kolejno dodajemy rozczyn i mieszamy do momentu połączenia składników. Z otrzymanego ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
- W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do duszącej się cebuli, całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice. Dzielimy na 6 części i każdą z nich formujemy na kształt okrągłego placuszka. Na środek wykładamy porcję farszu, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, grzanie góra-dół.