Gulasz drobiowy z cukinią

Gulasz drobiowy z cukinią

Domowy gulasz z kurczaka i cukinii, który polecam każdemu z Was. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, kurczak mięciutki i aromatyczny, a składniki niezbędne do jego wykonania zakupicie w każdym sklepie. 



Taki gulasz drobiowy z cukinią świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można go również podawać ze świeżym pieczywem. Jeśli lubicie cukinię i macie ochotę na szybki obiad z jej dodatkiem, gulasz drobiowy z cukinią będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA GULASZ Z CUKINIĄ

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia (u mnie żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do kurczaka u mnie kurczak złocisty
  • papryka słodka


Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i chrząstek i pokroić w kosteczkę. Doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.

  2. Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, przełożyć na patelnie i razem podsmażać kilka minut.

  3. Do warzyw dodać mięso zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przykryć i dusić około 20 minut.

  4. Cukinię pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z gulaszem i dusić około 15 minut, pod przykryciem.

  5. W zimnej wodzie rozpuścić mąkę, przelać do gulaszu i podgrzewać, mieszając do zgęstnienia sosu.
Gulasz drobiowy z cukinią przepis
Przepis na gulasz drobiowy z cukinią
Gulasz drobiowy z cukinią i marchewką
Domowy gulasz drobiowy z cukinią


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 69

Dodaj komentarz

3 × pięć =