Domowy gulasz z kurczaka i cukinii, który polecam każdemu z Was. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, kurczak mięciutki i aromatyczny, a składniki niezbędne do jego wykonania zakupicie w każdym sklepie.
Taki gulasz drobiowy z cukinią świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można go również podawać ze świeżym pieczywem. Jeśli lubicie cukinię i macie ochotę na szybki obiad z jej dodatkiem, gulasz drobiowy z cukinią będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA GULASZ Z CUKINIĄ
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia (u mnie żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- przyprawa do kurczaka u mnie kurczak złocisty
- papryka słodka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i chrząstek i pokroić w kosteczkę. Doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.
- Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, przełożyć na patelnie i razem podsmażać kilka minut.
- Do warzyw dodać mięso zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przykryć i dusić około 20 minut.
- Cukinię pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z gulaszem i dusić około 15 minut, pod przykryciem.
- W zimnej wodzie rozpuścić mąkę, przelać do gulaszu i podgrzewać, mieszając do zgęstnienia sosu.