Gulasz to bardzo smaczne danie, które często gości w naszym domu. Tym razem przygotowałam domowy gulasz z indyka, który jest bardzo delikatny, mniej kaloryczny niż wieprzowy czy wołowy. Ten gulasz z indyka jest szczególnie uwielbiany przez dzieci, dlatego polecam go przygotować dla swoich pociech.
Domowy gulasz z indyka można podawać z pieczywem, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Fajnie smakuje również z ryżem czy kaszą. W każdym wydaniu smakuje naprawdę świetnie.
Przepis na gulasz z indyka jest naprawdę bardzo prosty, a całe danie robi się praktycznie samo. Mięso po długim czasie duszenia w bulionie jest bardzo delikatne, kruche i pyszne. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem. Zapraszam na przepis!
Polecam Wam również przepis na pyszny gulasz węgierski.
GULASZ Z INDYKA – PRZEPIS
Składniki
- 700 g fileta z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- kawałek selera naciowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 500 ml bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki zwykłej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z indyka kroimy w kosteczkę, doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oleju, przekładamy przyprawione mięso i podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w plastry. Do duszącego się mięsa przekładamy cebulę i czosnek i razem chwilkę podsmażamy.
- Marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w półplastry, przekładamy do duszącego się mięsa.
- Do garnka wlać bulion dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, całość przykryć i dusić przez 50-60 minut.
- Cukinię pokroić w ćwierćplastry i przełożyć do duszącego się gulaszu, 10 minut przed końcem.
- W odrobinie zimnej wody rozprowadzić mąki, wlać do garnka z gulaszem i chwilę podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sos sojowy, wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.