Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Gulasz to bardzo smaczne danie, które często gości w naszym domu. Tym razem przygotowałam domowy gulasz z indyka, który jest bardzo delikatny, mniej kaloryczny niż wieprzowy czy wołowy. Ten gulasz z indyka jest szczególnie uwielbiany przez dzieci, dlatego polecam go przygotować dla swoich pociech. 



Domowy gulasz z indyka można podawać z pieczywem, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Fajnie smakuje również z ryżem czy kaszą. W każdym wydaniu smakuje naprawdę świetnie. 

Przepis na gulasz z indyka jest naprawdę bardzo prosty, a całe danie robi się praktycznie samo. Mięso po długim czasie duszenia w bulionie jest bardzo delikatne, kruche i pyszne. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem. Zapraszam na przepis!

Polecam Wam również przepis na pyszny gulasz węgierski.

GULASZ Z INDYKA – PRZEPIS

Składniki

  • 700 g fileta z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki zwykłej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Fileta z indyka kroimy w kosteczkę, doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem.
  • Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oleju, przekładamy przyprawione mięso i podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w plastry. Do duszącego się mięsa przekładamy cebulę i czosnek i razem chwilkę podsmażamy.
  • Marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w półplastry, przekładamy do duszącego się mięsa.
  • Do garnka wlać bulion dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, całość przykryć i dusić przez 50-60 minut.
  • Cukinię pokroić w ćwierćplastry i przełożyć do duszącego się gulaszu, 10 minut przed końcem.
  • W odrobinie zimnej wody rozprowadzić mąki, wlać do garnka z gulaszem i chwilę podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sos sojowy, wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


Przepis na gulasz z indyka
Gulasz z indyka przepis
Gulasz z indyka z cukinią


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

dwa − jeden =