Słysząc słowo hot-dog, większość z nas wyobraża sobie podłużną bułkę z dodatkiem parówki i ketchupu. Takie tradycyjne hot-dogi są przepyszne. Ja jednak tym razem postanowiłam nieco odejść od tradycji i przygotować domowe hot-dogi w nieco innej wersji.
W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszne hot-dogi ze szpinakiem, które podbiły serca moich domowników. Składają się one z tradycyjnej bułki na hot-dogi wypełnionej farszem szpinakowym z dodatkiem sera feta. Całość smakuje genialnie.
Tak przygotowane hot-dogi można serowować na kolację, a także w formie przekąski na domowe imprezy. Jestem pewna, że wasi goście będą zachwyceni takim wynalazkiem.
Hot-dogi ze szpinakiem są przepyszne. Pamiętajcie jednak, że farsz szpinakowy powinien być dobrze przyprawiony. Powinien być wyrazisty, wówczas smakuje najlepiej.
Zapraszam serdecznie na domowe hot-dogi ze szpinakiem.
PRZEPIS NA HOT-DOGI ZE SZPINAKIEM
Składniki
- 6 bułek na hot-dogi z dziurką
- 160 g sera feta
- 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Cebulkę pokroić w kostkę i udusić na łyżeczce masła. Następnie dodać do niej kostki szpinaku. Całość dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi.
- Następnie dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól oraz szczyptę chilli.
- Ser feta kroimy w kostkę. Wyłączamy duszący się szpinak i dodajemy do niego ser. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego farszu.
- Gotowym farszem nadziewamy otwory w bułkach.
- Gotowe hot-dogi szpinakowe wykładamy na blaszke i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 8-10 minut do momentu, aż bułki się zarumienią.