Jabłkowa chmurka bez pieczenia. W tym cieście znajdziecie wszystko, co najlepsze. Kruchy herbatnik, cytrynowa galaretka z dodatkiem jabłek i puszysta masa na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Czego chcieć więcej?
Inspiracja na ciasto jabłkowa chmurka została zaczerpnięta oczywiście z tradycyjnej malinowej chmurki, którą każdy uwielbia. Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia zrobił ogromny szał na moim blogu i cieszył się dużym zainteresowanie wśród moich czytelników. Skusiło mnie to do przygotowania tego ciasta w wersji jabłkowej. Tak oto powstała jabłkowa chmurka bez pieczenia.
Ciasto jabłkowa chmurka bez pieczenia jest banalnie proste, a dodatkowo nie wymaga używania piekarnika. Wystarczą nam kruche herbatniki, które można zakupić w każdym sklepie. Oczywiście ciasto można także przygotować w wersji pieczonej. Wystarczy herbatniki zastąpić tradycyjnym biszkoptem.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto jabłkowa chmurka bez pieczenia. Jest ono łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Przekonacie się sami, jeśli wykonacie go w swoim domu. Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO JABŁKOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/5 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4 jabłka
- 2 galaretki cytrynowe
- 120 g herbatników
- migdały
Wykonanie
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Następnie dodajemy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy serek mascarpone. Pod koniec miksowania wlewamy płynną, przestygniętą żelatynę.
- Płatki migdałów podprażamy na patelni.
- Gotową masę śmietanową wykładamy na warstwę galaretki. Wierzch masy posypujemy prażonymi migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.