Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo smaczna przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie ważne, czy jest to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie. Takie jajka faszerowane będą idealnym wyborem na każde święta, a także inne okazje w ciągu roku.
Faszerowane jajka z dodatkiem pieczarek, papryki i cebuli mają wyjątkowy smak, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tej przekąski. Przepis jest bardzo prosty, a do przygotowania tej przystawki potrzeba tylko kilku prostych składników. Jakich? Tego dowiedzie się w dzisiejszym wpisie.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne jajka faszerowane pieczarkami. Szybka i smaczna przekąska, idealna na każdą okazję.
PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Składniki
- 8 jajek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- gałązka świeżego koperku
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki.
- Z każdego jajka wydrążamy żółtko, odkładając je do miski. Białka odkładamy na bok.
- Paprykę, cebulę oraz pieczarki siekamy w drobną kosteczkę.
- Na patelni podgrzewamy masło, a następnie wykładamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę czerwoną. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Do miseczki z żółtkiem wykładamy przestygniętą cebulę z pieczarkami i papryką. Następnie dodajemy majonez, jogurt naturalny, paprykę słodką, sól, pieprz oraz posiekany koperek.
- Przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek.