Jajka na brokule to pyszna i wyjątkowo smaczna przekąska z brokułem, jajkiem i rzodkiewką. Udekorowana delikatnym sosem jogurtowo-czosnkowym nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole.
Jajka na brokule to świetna przekąska na Wielkanoc, a także domowe imprezy czy rodzinne spotkania. Przekąska jest pyszna, nietuzinkowa i kolorowa. Na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Zapraszam na przepis!
JAJKA NA BROKULE – PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 5 jajek
- pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Brokuła podzielić na różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć brokuła, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Brokuła odstawić do przestygnięcia.
- Jajka ugotować na „półtwardo”, obrać i przekroić na połówki
- Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki.
- Na półmisek wyłożyć brokuła, ułożyć jajka, a między nie poukładać plastry rzodkiewki.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przygotowany sos wyłożyć na jajka i udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na jajka Wielkanocne, polecam Wam również: