
Jajka w sosie z buraczkami – nietuzinkowa klasyka która zachwyca!
Jajka w sosie z buraczkami to pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się na święta Wielkanocne i nie tylko. Łączy w sobie prostotę i smak tradycyjnej kuchni. Połączenie delikatnych jajek z aromatycznym sosem na bazie buraków, pieczarek marynowanych i ostrych ogórków sprawia, że cała przekąska smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Jajka w sosie z buraczkami to idealny wybór na rodzinne spotkania, domowe imprezy i inne okazje. To także doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nietuzinkowej i pysznej przekąski i chcą zachwycić swoich gości czymś niespotykanym. Przygotowanie jajek w sosie z buraczkami nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego! Zapraszam na przepis.
Polecam również inne przepisy na jajka w sosie:
- Jajka w sosie chrzanowym
- Jajka na wypasie
- Jajka w sosie rosyjskim
- Jajka w sosie musztardowym
- Jajka po tatarsku
- Jajka w sosie czosnkowym
JAJKA W SOSIE Z BURACZAKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- 10 mini ogórków konserwowych z chilli
- 8 pieczarek marynowanych
- 2 ugotowane buraki
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Pieczarki marynowane, buraki oraz ogórki pokroić w kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski przesypać pokrojone składniki, połowę szczypiorku, dodać majonez, jogurt i musztardę, wymieszać.
- Na półmisek przełożyć przygotowany sos a na nim poukładać połówki jajek. Udekorować posiekanymszczypiorkiem.




