
Karpatka to jedno z ciast, które od lat cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Na pewno wiele z Was pamięta je z czasów dzieciństwa i miało okazję skosztować tego wypieku. Karpatka na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna do przygotowania, ale w rzeczywistości jest stosunkowo prosta, a efekt końcowy jest niesamowity!
Charakterystyczna dla karpatki jest jej lekka, puszysta konsystencja, która powstaje dzięki delikatnym warstwom ciasta parzonego i kremowi na bazie budyniu. Moim zdaniem połączenie ciasta parzonego i budyniu to idealny pomysł. Lekko chrupiące blaty i delikatny maślany krem to świetny duet.
Karpatka to ciasto, które idealnie sprawdzi się na niedzielę do kawy, a także jako deser na specjalne okazje. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom kremów budyniowych. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na pyszną karpatkę, który z pewnością po skosztowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast!
Zapraszam także na inne przepisy na ciasta. Na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie! A tym czasem zapraszam na przepis na karpatkę.
PRZEPIS NA KARPATKĘ
Składniki
Ciasto parzone
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 160 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 3 budynie śmietankowe
- 1100 ml mleka
- 300 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie
Blaty z ciasta parzonego
- Do garnka wlać wodę, dodać masło i postawić na gaz. Na małej mocy palnika podgrzewać, do momentu aż masło się roztopi, a całość zagotuje.
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Kiedy woda z masłem zacznie się gotować, wsypać mąkę i ucierać za pomocą drewnianej łyżki przez kilka minut, do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
- Utarte ciasto odstawić na kilka minut, by nieco ostygło. Następnie miksując stopniowo dodawać jajka (w temperaturze pokojowej), jedno po drugim. Kolejne jajko dodajemy wtedy, kiedy to wcześniejsze nam się ładnie rozmiksuje. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być gładkie i kleiste.
- Dwie blaszki 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i do każdej z nich przełożyć o po połowie ciasta. Rozprowadzić po całej powierzchni blachy. Blaszkę ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 minut, do zarumienienia. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu pierwszego blatu upiec drugi. Blaty po upieczeniu studzić na kratce.
Krem budyniowy
- Około 900 ml mleka przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, przelać mleko z rozpuszczonym budyniem i gotować na małej mocy palnika, energicznie mieszając, do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, tak by dotykała budyniu i odstawić do przestygnięcia. Najlepiej budyń przygotować wcześniej i studzić go w temperaturze pokojowej, ponieważ podczas łączenia go z masłem, powinien mieć taką samą temperaturę, jak masło.
- Miękkie masło utrzeć mikserem, ze szczyptą soli na jasną masę. Ucierać przez kilka minut. Następnie partiami dodawać po łyżce budyniu. Po dodaniu całego budyniu masę jeszcze chwilę pomiksować, do momentu aż zrobi się gładka.
- Otrzymany krem budyniowy rozprowadzić na jednym blacie ciasta parzonego i przykryć drugim, delikatnie docisnąć.
- Ciasto udekorować cukrem pudrem i wstawić do lodówki na kilka godzin.




