Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Dzisiaj mam dla Was pyszną i szybką propozycję na obiad – kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście. Całe danie jest bardzo szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne.



Dobrej jakości kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą i zapieczeniu w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie. Można ją serwować w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g kiełbasy (u mnie 4 kawałki)
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 250 ml bulionu/wody
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Wykonanie

  • Kiszoną kapustę przepłukać w zimnej wodzie i dokładnie odcisnąć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać szczyptę soli i pieprzu. 
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć cebulę i podsmażyć. 
  • Do kapusty dodać podsmażoną cebulę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć śmietanę i rozsmarować po całej powierzchni. 
  • Kiełbasę ponacinać, poukładać na kapuście, delikatnie ją wciskając w kapustę. 
  • Naczynie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piec przez 45 minut. Po upieczeniu posypać majerankiem. 


Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście przepis
Kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej
Kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście
Kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

czternaście − sześć =