Kluski leniwe zwane również jako pierogi leniwe w naszym domu zawsze były robione z ziemniaków, twarogu, mąki i jajek. Zazwyczaj, kiedy z obiadu zostawało dużo ziemniaków, kolejnego dnia robiło się kluski leniwe. Niektórzy robią leniwe z twarogu, mąki i jajek, ale wersja z ziemniakami, jakoś bardziej przypadła nam do gustu.
Kluski leniwe zazwyczaj serwuję w połączeniu z masłem i bułką tartą. Każdemu w domu tak smakuje, dlatego też w taki sposób serwuję je od lat 🙂
Przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty. Poniżej znajdziecie mój przepis, składający się z listy składników, niezbędnych do przygotowania leniwych oraz dokładną instrukcję. Zapraszam na pyszne kluski leniwe w moim wydaniu 🙂 Smacznego!
PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki + do podsypania
- szczypta soli
- masło
- bułka tarta
Wykonanie
- Ugotowane i przestygnięte ziemniaki rozgniatamy. Ja zazwyczaj robię to dzień wcześniej, gotuję więcej ziemniaków do obiadu i zostawiam na leniwe.
- Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy twaróg, jajko oraz stopniowo mąkę, cały czas mieszamy do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Jedne ziemniaki będą potrzebowały więcej mąki inne mniej.
- Na stolnicę posypaną mąką wykładamy porcję ciasta i formujemy z niego wałek o grubości około 2 cm. Wałek delikatnie spłaszczamy i pod skosem kroimy na kawałki.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
- Kluski wrzucamy partiami, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gotujemy je na wolny ogniu, od momentu wypłynięcia na wierzch 1-2 minuty. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na talerz.
- Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą. Co chwilę mieszamy, podgrzewając do zarumienienia. Masłem z bułką polewamy kluski.