Soczysty filet z kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce to idealny pomysł na obiad, a także smaczną przekąskę.
Kąski z kurczaka w panierce kokosowej są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować kurczaka, a następnie obtoczyć go w jajku i kokosie, proste prawda? Aby było jeszcze szybciej, najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej, wówczas na drugi dzień zostanie nam tylko panierowanie i zapiekanie.
Kurczak w panierce kokosowe jest chrupiący, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo nie jest bardzo tłusty i przesiąknięty olejem, gdyż nie jest smażony na głębokim tłuszczu a zapiekany w piekarniku.
Kokosowe nuggetsy świetnie smakują z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków, ryżu, kaszy, a także z ulubionym sosem czy dipem.
PRZEPIS NA KOKOSOWE NUGGETSY
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 120 g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w podłużne kawałki.
- Przyprawę do kurczaka wymieszać z papryką słodką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do powstałej marynaty przełożyć pokrojonego kurczaka i marynować przez minimum godzinę.
- W miseczce rozbełtać jajko, do osobnej miseczki przespać kokos.
- Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych.
- Gotowego kurczaka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec przez 20 minut.
- Gotowego kurczaka podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.