Śnieżny puch to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Jest puszyste, lekkie, takie, jaki właśnie jest śnieżny puch w dosłownym znaczeniu tego słowa. Ciasto to zawsze się udaje i smakuje każdemu, bez wyjątku.
Głównym składnikiem tego deseru jest ser twarogowy, który wykorzystywany jest także do tradycyjnych serników. Dodatek stanowią galaretki cytrynowe, nadające mu świeżego i lekkiego aromatu. Spód ciasta to herbatniki, które nadają mu słodkiego smaku. Wykończenie ciasta to kokosowa posypka, przypominająca puszyste płatki śniegu.
Przygotowanie ciasta bez pieczenia to czysta przyjemność i zero trudności. Kokosowy śnieżny puch to bardzo szybki i łatwy deser, który zawsze się udaje. Produkty do jego przygotowania są ogólnodostępne, dlatego tym bardziej nakłaniam Was do wizyty w sklepie i zabrania się za przygotowanie tego smakołyku.
PRZEPIS NA KOKOSOWY ŚNIEŻNY PUCH
Składniki
- 1 kg sera twarogowego na sernik ( z wiaderka)
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wody
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 120 g herbatników
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Blachę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia, na nim układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.
- Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
- Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo twaróg, ciągle miksując na małych obrotach.
- Do gotowej masy serowej powoli wlewamy galaretki, mieszamy przy użyciu miksera.
- Gotową masę wykładamy na herbatniki, wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Stężałą masę posypujemy wiórkami kokosowymi.