Domowe kopytka są bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was przygotowuje je wedle własnych upodobań, jedni jedzą je z dodatkiem podsmażonej bułki tartej, inni z gulaszem, u nas tym razem zagościły domowe kopytka z serem.
Przepis na kopytka jest banalnie prosty, a ich smak nie do opisania. Kopytka z dodatkiem białego sera smakują naprawdę świetnie. Same kopytka są bardzo mięciutkie i delikatne a ser nadaje im ciekawego smaku.
Jeśli macie ochotę na sprawdzony i łatwy przepis na kopytka z serem, koniecznie zapoznajcie się z poniższą recepturą. Na pewno będziecie zadowoleni.
PRZEPIS NA KOPYTKA Z SEREM
Składniki
- 1 kg ziemniaków – waga obranych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
Dodatkowo
- 250 g twarogu półtłustego
- 50-70 g masła
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy jajko, żółtko jajka, sól oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy ręką.
- Stolnice oprószamy mąka ziemniaczaną, wykładamy ciasto.
- Dzielimy je na mnisze kawałki. Każdy kawałek rolujemy rękami na węże o średnicy około 2-3 centymetry. Kroimy na kawałki tworząc kopytka.
- W rondelku rozgrzewamy masełko. Gdy się zeszkli wyłączamy gaz i dodajemy pokruszony w ręce ser biały. Całość można delikatnie osolić.
- Kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 4-5 minut.
- Kopytka wyjmujemy przy pomocy durszlaku i od razu przerzucamy je do masła i sera. Kopytka są bardzo delikatne, takie właśnie mają być, dlatego całość bardzo delikatnie mieszamy. Kopytka są gotowe do spożycia.