Macie ochotę na smaczny, a jednocześnie oryginalny obiad? Koszyczki makaronowe z mięsem będą idealnym wyborem!
Gniazda makaronowe z pysznym nadzieniem w postaci mięsa z dodatkiem papryki, cebulki oraz pomidora smakują naprawdę rewelacyjnie. Całość wykończona jest ciągnącym się serem żółtym oraz świeżymi ziołami. Takie danie to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo wygląda bardzo ciekawe. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zapraszam na przepis!
KOSZYCZKI MAKARONOWE Z MIĘSEM – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 8 gniazd makaronu tagiatelle
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- 500 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka drobno siekamy, doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką.
- Patelnie z oliwą rozgrzewamy i przekładamy na nią kurczaka, podsmażamy.
- Cebulę, paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Następnie na patelnie z mięsem przekładamy cebulę, dusimy przez 2-3 minuty. Po upływie czasu przekładamy paprykę oraz pomidora. Całość podsmażamy kilka minut. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z patelni.
- Na tą samą patelnie przekładamy gniazda makaronowe, które wypełniamy przygotowanym farszem. Całość zalewamy wodą tak, by przykryła makaron, delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut, do momentu odparowania wody i miękkości makaronu.
- 5 minut przed końcem posypujemy startym serem. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami.