Kotlety ruskie
Kotlety ruskie, to nic innego jak kotleciki składające się z ziemniaków, białego sera i cebulki. Z czym Wam się kojarzą takie składniki? Oczywiście, że z tradycyjnymi pierogami ruskimi. A pierogi uwielbia chyba każdy? Na pewno kotlety ruskie także zachwycą Was swoim smakiem.
Kotlety ruskie są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze robi się je dużo szybciej niż tradycyjne pierogi. Wystarczy ugotować ziemniaki, można nawet użyć ziemniaków, z poprzedniego dnia. Następnie połączyć je z serem, cebulką, dodać jajko i bułkę i formować z powstałej masy kotlety. Kolejno panierować i podsmażyć. Brzmi banalnie prawda? Bo właśnie takie są kotlety ruskie. Proste, szybkie i smaczne.
Domowe kotlety ruskie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów, a także super pomysł na bezmięsny obiad. Dodatkowo kotlety ruskie są bardzo tanie w przygotowaniu. Składają się z kilku prostych składników, które w połączeniu z chrupiącą panierką smakują naprawdę świetnie.
Zapraszam wszystkich miłośników pierogów i nie tylko do zapoznania się z przepisem na pyszne ziemniaczane kotlety ruskie. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Pamiętajcie jednak, by dobrze przyprawić farsz. Nie żałujcie soli, pieprzu i innych ulubionych przypraw.
PRZEPIS NA KOTLETY RUSKIE
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- olej
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na miękko z dodatkiem soli. Następnie odcedzić, rozgnieść przy użyciu praski i pozostawić do przestygnięcia.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać do ziemniaków.
- Do garnka z ziemniakami i cebulą dodać ser, jedno jajko, oraz łyżkę bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz innymi ulubionymi przyprawami. Całość wymieszać na jednolitą masę.
- Przygotować dwa talerze, na jeden wbić jajko, roztrzepać je widelcem. Na drugi wysypać bułkę tartą.
- Z przygotowanej masy uformować kotlety, obtaczać kolejno w jajku, a następnie w bułce.
- Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.
PRZEPYSZNE!
Z czym podawać te kotleciki?
Z ketchupem, surówką, można również z mięsem 🙂