Kotlety rybne to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych, które zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wieprzowego, czy drobiowego. Zazwyczaj do przygotowania kotletów rybnych wybieram dorsza, gdyż ma on duże ości, których jest się łatwo pozbyć.
Przepis na kotlety rybne jest naprawdę bardzo prosty i robi się je praktycznie tak samo, jak tradycyjne kotlety z mięsa. Uwielbiane są szczególnie przez dzieciaki, ale nie tylko. Takie kotleciki rybne świetnie smakują na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale także na zimno w formie przekąski.
PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE
Składniki
- 500 g fileta z dorsza
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- mleko do namoczenia kajzerki
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Wykonanie
- Filety rybne oczyszczamy z ości. Jeśli są to mrożone filety, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o średnich oczkach.
- Czerstwą kajzerkę moczymy w mleku, następnie dokładnie odciskamy i przekładamy do miseczki ze zmieloną rybą. Dodajemy również szczyptę soli oraz pieprzu.
- Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
- Do miseczki przesypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, następnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety rybne na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączania z nadmiaru tłuszczu.