
Jeśli szukacie szybkiego przepisu na ciasto bez pieczenia z krakersami, budyniem i masłem orzechowym, „Krakersowe Szaleństwo” to hit, który podbije każde podniebienie!
Krakersowe Szaleństwo to pyszne ciasto, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze: delikatną masę budyniową, słodką masę kajmakową, słone krakersy, delikatną masę śmietankową z masłem orzechowym i chrupiące orzeszki ziemne. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego można je przygotować naprawdę szybko, bez użycia piekarnika. Wystarczy przygotować składniki, następnie ułożyć warstwy, schłodzić i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem
Ciasto Krakersowe Szaleństwo, który deser zaskakuje ciekawym połączeniem smaków: krakersy dodają lekkiej słoności i chrupkości, krem śmietankowo-orzechowy wnosi ciekawy, kremowy aromat, a budyń łączy wszystko w puszystą, aksamitną całość. Ciasto będzie idealnym wyborem na rodzinne spotkania, święta lub jako szybki deser na weekend.
Jeśli szukacie pomysłu na ciasto bez pieczenia z krakersami, masłem orzechowym i budyniem, które robi wrażenie, a jednocześnie nie wymaga godzin w kuchni – Krakersowe Szaleństwo będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis!
Składniki „Krakersowego Szaleństwa” – ciekawe połączenie smaków
W tym cieście połączone są różne smaki i konsystencje, które wzajemnie się uzupełniają:
- Delikatna masa budyniowa – aksamitna i puszysta
- Masa kajmakowa – słodka i kremowa, idealnie łączy się z krakersami
- Słone krakersy – zapewniają lekką słoność i chrupkość
- Masa śmietankowo-orzechowa – z dodatkiem masła orzechowego, nadaje cieście ciekawy smak
- Chrupiące orzeszki ziemne – idealnie uzupełniają całość
PRZEPIS NA CIASTO KRAKERSOWE SZALEŃSTWO
Sprawdźcie dokładny przepis krok po kroku i przygotujcie domowy deser, który robi wrażenie.
Składniki
- ok. 400 g słonych krakersów
- 1 puszka masy kajmakowej
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 330 śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie
- 350 ml mleka wlać do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. W pozostałym mleko rozpuścić budynie śmietankowe. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniów i energicznie mieszając gotować na małej mocy palnika, do uzyskania gęstego budyniu. Następnie budyń zdjąć z palnika, przykryć folia spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Utrzeć je na jasny puch z dodatkiem szczypty soli. Kolejno stopniowo dodawać po łyżce budyniu, ucierając od uzyskania gładkiej masy.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę krakersów.
- Masę kajmakową wcześniej podgrzać, można w mikrofali lub w kąpieli wodnej, by się łatwiej rozprowadzała. Na spodzie rozprowadzić około połowę puszki masy kajmakowej i przykryć drugą warstwą krakersów.
- Na krakersy wyłożyć masę budyniową, wyrównać i ułożyć na niej warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę kajmakową, a na niej kolejną warstwę krakersów.
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone, wymieszać rózgą kuchenną. Następnie całość ubić na puszystą masę. Do masy dodać 2 łyżki masła orzechowego, warze by było dość rzadkie. Całość wymieszać rózgą kuchenną. Gotową masę wyłożyć na ciasto.
- Orzeszki ziemne posiekać i wyłożyć na ciasto.
- Pozostałą śmietankę kremówkę połączyć z połamaną w kostkę czekoladą w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą udekorować ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.




