Krówkowy puch to pyszne, słodkie ciasto z masą krówkowa i kawałkami chrupiących orzechów oraz masą na bazie śmietany i sera. Z pewnością posmakuje miłośnikom przepisów na sernik na zimno i nie tylko.
Krówkowy puch jest ciastem bardzo delikatnym i puszystym, idealnym do popołudniowej kawki, a także jako poczęstunek dla gości.
Ciasto krówkowa puch jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć na blaszce herbatniki, przykryć je masą, a ją z kolei posmarować masą krówkową i posypać orzechami. Banalne prawda? Kolejną zaletą tego ciasta, jest to, że nie wymaga ono pieczenia, a zauważyłam, że tak, jak ja lubicie tego typu „wypieki”.
Poniżej zaprezentuję Wam bardzo szybki i łatwy przepis na pyszne ciasto krówkowy puch. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWY PUCH
Składniki
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki przeźroczyste
- 500 ml wody
- 1 kg sera w wiaderku (sernikowego)
- 120 g cukru pudru
- ok. 20 herbatników
- ok. 250 g masy krówkowej
- garść orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Można je zastąpić galaretką w innym kolorze, np. cytrynową, czy agrestową. Wówczas masa może mieć delikatny odcień żółci lub zieleni. Przygotowaną galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.
- Formę o wielkości 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy partiami ser i ciągle ubijamy.
- W kolejnym kroku do masy wlewamy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
- Gotową masę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy ciasto na ok. 2 h do lodówki, aby masa nieco stężała.
- Na stężałą masę rozsmarowujemy gotową masę krówkową i posypujemy orzeszkami ziemnymi.