Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane, które wręcz rozpływają się w ustach. Przełożone dżemem o ulubionym smaku smakują wyśmienicie. Można je przygotować w dowolnych kształtach i rozmiarach.



Te aksamitne ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki niezbędne do ich przyszykowania zakupicie w każdym sklepie, a nawet może posiadacie je w swojej kuchni. Ciasteczka z dżemem to idealna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na święta, rodzinne spotkania czy jako przekąska do filiżanki kawy. 

KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • cukier puder
  • dżem


Wykonanie

  • Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę, przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijamy przez kilka minut.
  • Wiórki kokosowe miksujemy na proszek (najlepiej za pomocą młynka do kawy).
  • Przesianą mąkę mieszamy z kokosem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Całość przekładamy do miski z masłem i jajkiem i miksujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Dwie wstawiamy do lodówki, a jedną z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinamy kółka i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe ciasteczka pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka kolejno smarujemy łyżeczką dżemu i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Wierzch złożonych ciasteczek posypujemy cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

8 + 2 =