Kruche ciasteczka maślane, które wręcz rozpływają się w ustach. Przełożone dżemem o ulubionym smaku smakują wyśmienicie. Można je przygotować w dowolnych kształtach i rozmiarach.
Te aksamitne ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki niezbędne do ich przyszykowania zakupicie w każdym sklepie, a nawet może posiadacie je w swojej kuchni. Ciasteczka z dżemem to idealna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na święta, rodzinne spotkania czy jako przekąska do filiżanki kawy.
KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE – PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki
- 130 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Dodatkowo
- cukier puder
- dżem
Wykonanie
- Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę, przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijamy przez kilka minut.
- Wiórki kokosowe miksujemy na proszek (najlepiej za pomocą młynka do kawy).
- Przesianą mąkę mieszamy z kokosem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Całość przekładamy do miski z masłem i jajkiem i miksujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Dwie wstawiamy do lodówki, a jedną z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinamy kółka i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe ciasteczka pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut.
- Po upieczeniu ciasteczka kolejno smarujemy łyżeczką dżemu i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Wierzch złożonych ciasteczek posypujemy cukrem pudrem.