Kruche ciasteczka serowe oprószone cukrem to idealny dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Są bardzo chrupiące i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Chcecie poznać przepis na te pyszne ciasteczka twarogowe? Zapraszam!
Ciasteczka serowe
Sam przepis na ciasteczka serowe jest bardzo prosty, a do ich przygotowania potrzebne nam będą tylko 3 składniki-twaróg, mąka oraz masło. Dodatkowo potrzebować będziemy także kilka łyżeczek cukru, do oprószenia ciasteczek.
Ciastka serowe można przygotować przy pomocy robota i w nim wyrobić ciasto, a jeśli go nie posiadacie, możecie je wyrobić ręcznie. Ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, przez długi czas zachowują swoją świeżość i cudowny smak. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA SEROWE
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- cukier do posypania
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ciasto wyrabiamy przy pomocy robota lub ręcznie.
- Gotowe ciasto oprószamy mąką, by się nie kleiło, formujemy w kuleczkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po upływie czasu na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek.
- Z ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, u mnie były to serduszka.
- Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie każde z nich posypujemy cukrem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut, do zarumienienia.