Kruszonka to świetny dodatek do wielu ciast, wypieków drożdżowych, czy deserów. Kruszonka to nic innego jak grudki ciasta, o różnych wymiarach, które po upieczeniu smakują naprawdę świetnie. Można ją przygotować w bardzo łatwy sposób, a potrafi odmienić smak każdego wypieku.
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy kilku podstawowych składników, takich jak masło, mąka oraz cukier. Ważny jest fakt, aby postawić na dobrej jakości masło i w żadnym wypadku nie zastępować go margaryną. To właśnie masło nadaje kruszonce cudownego, maślanego smaku.
Zapraszam do zapoznania się z prostych przepisem na domową kruszonkę. Trzymając się proporcji, z pewnością wyjdzie Wam idealna.
PRZEPIS NA KRUSZONKĘ
Składniki
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy, by pozbyć się zbędnych grudek. Następnie dodajemy do niej cukier.
- Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, najlepiej rękami, rozcierając składniki między palcami.