Kurczak duszony w porach
Kurczak duszony w porach to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka to najbardziej popularne i najczęściej wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju dań obiadowych. Zazwyczaj z fileta z kurczaka przygotowuje się tradycyjne kotlety panierowane w jajku i bułce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Takie kotleciki uwielbia chyba każdy, jednak przygotowywane zbyt często zwyczajnie nam się przejadają.
Idealną alternatywą będzie kurczak duszony w porach, który smakuje wyśmienicie! Kurczak w sosie porowym to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. Mięso jest soczyste i delikatne, a dodatek sosu nadaje mu kremowego smaku. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Kurczak duszony w porach to danie, które z pewnością zagości w Waszych domach częściej, jeśli tylko przygotujecie go po raz pierwszy. Mnie i mojej rodzince bardzo posmakowało i odkąd przygotowałam kurczaka w sosie porowym po raz pierwszy, danie to zaliczamy do listy naszych ulubionych obiadów.
PRZEPIS NA KURCZAKA DUSZONEGO W PORACH
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 duży por
- 200 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml wody
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej pietruszki
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy przy użyciu papierowego ręcznika.
- Mięso dzielimy na mniejsze kotleciki, jeśli będą zbyt grube, możemy je delikatnie rozbić. Mięso umieszczamy w misce, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i wsypujemy do miski z mięsem, następnie mieszamy, tak by wszystkie kawałki mięsa były obtoczone w przyprawach. Mięso odstawiamy na kilkanaście minut, by się zamarynowało i przeszło przyprawami.
- Zamarynowane mięso podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor, z obu stron, odkładamy na bok.
- Pora myjemy, a następnie kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła. Do śmietany dodajemy odrobinę wody, a następnie odrobinę uduszonego pora, mieszamy, a następnie całość wlewamy na patelnię, dusimy 2-3 minuty.
- Na patelnie z sosem porowym przekładamy podsmażone mięso, dodajemy sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu, delikatnie mieszamy, oblewając sosem kawałki mięsa. Całość dusimy przez 5-6 minut. Pod koniec dekorujemy świeżą pietruszką.
- Gotowego kurczaka w sosie porowym serwujemy z ziemniaczkami, kaszą bądź ryżem i ulubioną surówką.