Kurczak po Ustrzycku to świetne danie obiadowe, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne obiadki, czy różnego rodzaju domowe uroczystości, jako danie główne.
Kurczak serwowany jest w towarzystwie grzybów oraz wędzonego sera. Świetnie smakuje w towarzystwie tradycyjnych ziemniaczków oraz surówki. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować to fenomenalne danie. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem.
KURCZAK PO USTRZYCKU – PRZEPIS
Liczba porcji: 8 | Czas pieczenia: 45 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 kg fileta z kurczaka
- 500 g grzybów
- 14 plastrów sera wędzonego (rolada ustrzycka)
- 2 cebule
- 20 g masła
- mąka do obtoczenia
- sos grzybowy
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i rozbijamy na kotleciki. Każdy z nich posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Doprawione kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Cebulę kroimy w półkrążki i układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać kurczaka.
- Podsmażonego kurczaka układamy na cebuli.
- Masło kroimy na małe kawałeczki i układamy na kawałkach kurczaka.
- Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w rondelku do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Następnie wykładamy je na kurczaka.
- Ulubiony sos grzybowy mieszamy z 200 ml wody i zalewamy nim kurczaka.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 minut.
- Po upływie czasu naczynie wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu układamy plastry sera żółtego i ponownie wstawiamy do piekarnika bez przykrycia. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.