Kurczak z makaronem po chińsku

Kurczak z makaronem po chińsku

Kurczak z makaronem po chińsku to bardzo szybkie i pyszne danie, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka, aromatyczne przyprawy, delikatny makaron. To idealna propozycja na obiad, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku.



Danie jest ekspresowe w przygotowaniu, dlatego polecam je szczególnie osobom, które lubią szybkie i smaczne przepisy. Przygotowanie kurczaka z makaronem po chińsku jest łatwe, a składniki, ogólnodostępne. Jestem pewna, że przygotowując to danie pierwszy raz, z pewnością zostanie z Wami na dłużej. Zapraszam na przepis!

KURCZAK Z MAKARONEM PO CHIŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mieszanki chińskie
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 150 g makaronu
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Przełożyć kurczaka i podsmażyć.

  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.

  3. Na patelnię z kurczakiem przełożyć mieszankę chińską, dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu i dusić razem przez kilka minut. Po czasie dodać sos sojowy, słodki sos z chilli, starty na tarce o małych oczkach imbir, słodką paprykę oraz kurkumę. Całość wymieszać i razem podsmażyć przez kilka minut.

  4. Na samym końcu na patelnię wyłożyć ugotowany makaron (prosto z wody) i przemieszać.


Kurczak z makaronem po chińsku przepis
Przepis na kurczaka z makaronem po chińsku


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 566

Dodaj komentarz

pięć + szesnaście =