Kurczak z makaronem po chińsku to bardzo szybkie i pyszne danie, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka, aromatyczne przyprawy, delikatny makaron. To idealna propozycja na obiad, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku.
Danie jest ekspresowe w przygotowaniu, dlatego polecam je szczególnie osobom, które lubią szybkie i smaczne przepisy. Przygotowanie kurczaka z makaronem po chińsku jest łatwe, a składniki, ogólnodostępne. Jestem pewna, że przygotowując to danie pierwszy raz, z pewnością zostanie z Wami na dłużej. Zapraszam na przepis!
KURCZAK Z MAKARONEM PO CHIŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mieszanki chińskie
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu
- 3 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Przełożyć kurczaka i podsmażyć.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Na patelnię z kurczakiem przełożyć mieszankę chińską, dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu i dusić razem przez kilka minut. Po czasie dodać sos sojowy, słodki sos z chilli, starty na tarce o małych oczkach imbir, słodką paprykę oraz kurkumę. Całość wymieszać i razem podsmażyć przez kilka minut.
- Na samym końcu na patelnię wyłożyć ugotowany makaron (prosto z wody) i przemieszać.