Łazanki to danie, którego głównym składnikiem jest makaron w kształcie kwadracików. Przepisów i sposobów przygotowania tego dania jest wiele. Mogą to być tradycyjne łazanki z kiszonej kapusty, łazanki z serem, ja tym razem przygotowałam łazanki z młodej kapusty. Z racji tego, że sezon na młodą kapustę w pełni, pozwoliłam sobie na przygotowanie łazanek w takiej wersji. Obowiązkowo dodałam podsmażoną cebulkę, kiełbasę oraz marchewkę.
Łazanki z młodej kapusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebne nam są proste składniki, które zakupicie w każdym sklepie. Główny to oczywiście makaron łazanki, młoda kapusta, cebula, marchewka oraz kiełbasa. Całość doprawiona jest solą oraz pieprzem i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Bardzo lubię takie proste i klasyczne dania, a Wy?
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszne łazanki z młodą kapustą. Jestem pewna, że i Wam posmakują, bo danie to jest naprawdę pyszne. Moja rodzinka była zachwycona smakiem tego dania.
PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty ( ok. 600 g)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 150 g kiełbasy
- 150 g makaronu na łazanki
- sól
- pieprz
- 500 ml wody
Wykonanie
- Młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i przekrawamy na pół i kolejno na ćwiartki. Następnie drobno siekamy za pomocą noża lub na mandolinie. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie czasu odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia i odciskamy z wody.
- Na patelni roztapiamy odrobinę masła i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, całość podsmażamy przez kilka minut.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Całość podsmażamy przez 5 minut. Po upływie czasu na patelnię wykładamy odciśniętą z wody kapustę, całość mieszamy i dusimy przez kilka minut.
- Makaron na łazanki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię z kapustą, cebulą, marchewką i kiełbasą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.