
Lekka sałatka z pieczonym gnocchi – idealna do grilla lub kolację
Macie ochotę na szybką, nowoczesną i lekką sałatkę? Ta lekka sałatka z pieczonym gnocchi to strzał w dziesiątkę! Chrupiące gnocchi prosto z piekarnika doskonale komponują się ze świeżymi warzywami i delikatnym dressingiem na bazie jogurtu naturalnego i koperku. To prosty przepis, który sprawdzi się zarówno jako lekka kolacja, a także dodatek do dań i przekąsek z grilla.
Przygotowanie sałatki nie zajmie więcej niż 30 minut, a efekt zaskoczy każdego. Jest nietuzinkowa, ciekawa w smaku i nowoczesna. Chrupiące gnocchi nadają całości wyjątkowego charakteru, a kolorowe dodatki sprawiają, że sałatka wygląda niezwykle apetycznie.
Dlaczego warto wypróbować sałatkę z pieczonym gnocchi?
- idealny pomysł na lekki lunch do pracy,
- szybki i łatwy przepis na zdrowy posiłek,
- super dodatek do dań i przekąsek z grilla,
- sprawdzony przepis
Jeśli lubicie nowe i ciekawe przepisy w lekkiej i zdrowej odsłonie, ta sałatka z gnocchi z piekarnika na pewno przypadnie Wam do gustu.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONYM GNOCCHI
Składniki
- 500 g gnocchi
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 małe ogórki świeże lub jeden duży
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 3 gałązki koperku
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Gnocchi przełożyć do miski, skropić oliwą, dodać przyprawy i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20 minut z funkcją termoobiegu.
- Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę,
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.
- Przygotowane składniki wyłożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem. Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem.


