Dziś kolejne proste i smaczne ciasto z użyciem sezonowych owoców, a dokładnie z borówkami. Ciasto doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty lub na specjalne okazje takie jak urodziny, czy inne ważne wydarzenia.
Przepis na lekkie ciasto z borówkami jest bardzo łatwy i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i ciasto każdemu bez problemu się uda. Jeśli nie macie borówek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców, np. malin, wiśni czy porzeczek.
LEKKIE CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 ml gorącej wody
Galaretka
- 400 ml wody
- 1 galaretka malinowa
- 300 g borówek
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka obdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, a na koniec olej.
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia.
- Masę przekładamy do blaszki 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
Masa
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlewamy powoli żelatynę i mieszamy.
- Masę wykładamy na przestudzony biszkopt, wyrównać i całość wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretka
- Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i na masie układamy umyte oraz osuszone borówki. Następnie zalewamy tężejącą galaretką.
- Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.