Dzisiaj coś dla odmiany czyli makaron z tofu. To bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku propozycja na obiad. Szeroka gama składników i przypraw nadaje temu daniu niepowtarzalny i wyjątkowy smak.
Tofu świetnie komponuje się z makaronem a dodatek sosu sojowego sprawia, że jego smak będzie bardzo ciekawy.
Macie ochotę na makaron z tofu z naszego przepisu? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis i wykonajcie go na obiad w swoim domu.
PRZEPIS NA MAKARON Z TOFU
Składniki na 2 porcje
- 160 g ulubionego makaronu
- 2 garści świeżego szpinaku
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 pomidory
- 100 g sera feta
- kostka tofu wędzonego – 180 g
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy
Przygotowanie:
- Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w kosteczkę i dusimy na patelni razem ze szpinakiem, ząbkiem czosnku.
- Przyprawimy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, papryką.
- Gdy woda odparuje, dodajmy ser feta pokrojony w kostkę i dusimy jeszcze ok. 5 minut.
- Tofu kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oliwy razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, pierzem, solą, bazylią. Smażymy do momentu, aż tofu ładnie się zarumieni.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
- Makaron wykładamy na talerz, następnie układamy nasz sos i tofu. Polewamy łyżeczką sosu sojowego.