Makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola to bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Umiejętne połączenie składników i dodatków sprawia, że w krótkim czasie stworzysz pyszne danie, które posmakuje każdemu bez wyjątku.
Przepis na makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola jest bardzo prosty, dlatego każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, a samo danie jest bardzo smaczne, sycące i pożywne. Jeśli lubicie dania z makaronem w roli głównej, to koniecznie musicie wypróbować tej wersji.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 3
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu rurki
- 6 suszonych pomidorów
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Kolejno wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i szpinak. Całość dusić do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- W kolejnym kroku wlać śmietankę i dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość dusić kilka minut, doprawiając solą oraz pieprzem.
- Na koniec na patelnię wrzucić usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron. Wymieszać i gotowe.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.