Malinowa chmurka to ciasto, które smakuje każdemu! Kruchy spód, galaretka z dodatkiem malin, masa śmietankowa i chrupiąca beza. W sezonie letnim możemy użyć świeżych malin, jednak poza sezonem sprawdzą się także mrożone maliny.
Malinowa chmurka wygląda na bardzo skomplikowane i trudne ciasto, jednak wcale tak nie jest. Owszem, jest może trochę pracochłonna, najlepiej zabrać się za jej przygotowanie dzień wcześniej. Jednak dla jej niesamowitego smaku, warto poświecić każdą chwilę na przygotowanie pysznej, domowej malinowej chmurki.
Malinowa chmurka każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa wprawi w zachwyt. Ciasto to będzie idealną opcją na każdą okazję, nie ważne czy są to imieniny, urodziny, święta czy spotkanie z przyjaciółmi.
Malinową chmurkę możemy także przygotować w wersji na herbatnikach albo na krakersach, wówczas zaoszczędzimy trochę czasu.
Przed Wami przepis na malinową chmurkę w mojej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was!
PRZEPIS NA MALINOWĄ CHMURKĘ
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 g cukru wanilinowego
- 100 g masła
GALARETKA Z MALINAMI
- 600 g malin
- 3,5 szklanki wrzątku
- 3 galaretki malinowe
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzącej wody
BEZA
- 150 g cukru
- 3 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
KRUCHE CIASTO
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Następnie zagnieść je ręcznie, lub przy użyciu robota. Uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1h.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (blacha 24×36). Ponownie schłodzić w lodówce przez 1/2 h.
- Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 190 stopniach grzanie góra-dół przez 15-20 minut.
GALARETKA Z MALINAMI
- Galaretki malinowe rozpuścić w 3,5 szklanki wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Następnie włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
- Lekko stężałą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
KREM ŚMIETANKOWY
- Pamiętajcie, że śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru. Kiedy zgęstnieje, dodawać stopniowo po łyżce mascarpone.
- Ubijać do momentu połączenia składników.
- W 50 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę, lekko ostudzić. Dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej już śmietany, energicznie mieszając. Dzięki temu unikniemy grudek.
- Całość dodać do pozostałej masy i zmiksować.
BEZA
- Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu uzyskania szklistej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
- Formę odwrócić do góry dnem. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Powstałą masę rozsmarować na formie.
- Piec w temperaturze 140 stopni przez 60 minut, grzanie góra dół.
Wykonanie
- Kruche ciasto z galaretką wyjąc z lodówki, rozsmarować na niej ubitą śmietanę. Na wierzch położyć przestudzoną bezę.
- Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Witam czy zamiast żelatyny można użyć śmietan Fix oraz czy śmietan kremówka ma być gęsta z kubeczka czy z kartonika rzadka do ubijania ?
Lepiej użyć żelatyny, a śmietana rzadka z kartoniku 🙂
Witam. Czy z mrożonymi malinami postępuje się tak samo czy inaczej?
tak, bardzo często to malinowej chmurki wykorzystuję mrożone maliny.
Ja malinową chmurkę robię na biszkopcie,wypróbowane polecam!