Pyszne, delikatne, owocowe ciasto ze śliwkami to bardzo smaczny wypiek. Jest ono bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne dla początkujących.
Będzie świetną opcją, kiedy nie mamy czasu ani chęci, na skomplikowane wypieki. Takie szybkie ciasta to tak zwane ciasta awaryjne, idealne w przypadku niespodziewanych gości.
Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na domowe ciasto ze śliwkami, które z pewnością Wam posmakuje. Jeśli pokusicie się o upieczenie ciasta ze śliwkami, z pewnością nie będzie to Wasz pierwszy tego typu wypiek.
PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 śliwki
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy.
- Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki i miksujemy. Ważne jest to, aby ciasto było dość gęste. Dzięki temu bardziej wyrośnie.
- Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy masłem lub olejem. Przelewamy ciasto do keksówki.
- Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone śliwki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku (grzanie od dołu) 40 minut w temperaturze 180°C.
- Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy jeszcze 10 minut.