Mini hot-dogi w cieście drożdżowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych hot-dogów w bułce. Nadają się idealnie na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy w formie przekąski, sprawdzą się także jako smaczna kolacja, czy posiłek do pracy.
Domowe hot-dogi możemy serwować z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie na naszym blogu.
Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na pyszne przekąski na imprezę, domowe mini hot-dogi będą idealnym wyborem.
Polecamy także skorzystanie z naszych innych przepisów na domowe przekąski jak na przykład: Pierożki Kebabowe czy Ślimaczki z Ciasta Francuskiego.
PRZEPIS NA MINI HOT-DOGI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 krótkich parówek (u mnie Głodniaki z Biedronki)
Dodatkowo:
- jajko
- sezam
Przygotowanie:
- W dużej misce umieścić mleko w temperaturze pokojowej, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
- Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (grubość jak ciasto na pierogi) .
- Ciasto pokroić na paski. Każdą parówkę owinąć paskiem wykrojonego ciasta.
- Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Gotowe hot-dogi wysmarować jajkiem i posypać sezamem.
- Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 20 min w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół.
- Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie tutaj: Domowy Sos Czosnkowy