Mini serniczki w pucharku to bardzo smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć! To świetna alternatywa dla tradycyjnych pieczonych serników, czy tych bez pieczenia w wersji na zimno.
Przepis na mini serniczki w pucharku jest banalnie prosty, a same deserki robi się bardzo szybko. Do ich przygotowania potrzebujemy ciasteczek zbożowych, sera twarogowego z wiaderka, jogurtu naturalnego oraz truskawek. Wszystkie te składniki zakupicie praktycznie w każdym sklepie.
Te bardzo łatwe w przygotowaniu i cudowne w smaku serniczki idealnie sprawdzą się na deser na różnego rodzaju domowych przyjęciach, rodzinnych imprezach czy innych okazjach. To także fajny pomysł na lekki deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
MINI SERNICZKI W PUCHARKU – PRZEPIS
Składniki
- 300 g sera twarogowego z wiaderka
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 100 ml wody
- 100 g ciasteczek zbożowych
Wykonanie
- Ciasteczka zbożowe rozdrabniamy, najlepiej przesypać je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa. Można również rozdrobnić je w blenderze.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy. Ja nie zblendowałam ich na gładki mus, lecz zostawiłam małe kawałki truskawek. Do truskawek wlewamy wodę, całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
- Jogurt naturalny mieszamy z twarogiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
- Do pucharków przekładamy rozdrobnione ciasteczka, następnie serek wymieszamy z jogurtem i tężejący mus truskawkowy. Wierzch deserków dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami i truskawkami.
- Gotowe deserki wstawiamy do lodówki na kilka godzin.