Młode ziemniaczki pieczone z serem i ziołami to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Dodatek ciągnącego się sera oraz przypraw nadaje im cudownego smaku. Ziemniaki są mięciutkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Smakują obłędnie.
Takie pieczone ziemniaki z serem i ziołami idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także jako ciepła przekąska. Możemy zaserwować je na domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Goście z pewnością będą zadowoleni z takiej przekąski.
Ziemniaczki z tego przepisu są bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakują naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z SEREM I ZIOŁAMI
Liczba porcji: 4 | Czas pieczenia: 25 minut: | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 700 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 100 g żółtego sera
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli w płatkach
Wykonanie
- Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy za pomocą łyżki lub dłoni. Układamy w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
- Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niego masło w temperaturze pokojowej, posiekaną pietruszkę, paprykę słodką, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie ser z przyprawami. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 5-7 minut.