Naleśniki, chyba każdy je uwielbia. Zazwyczaj podawane są w wersji na słodko z nadzieniem w postaci owocowego powidła lub z serem. Z pewnością takie połączenie wiele z Was kojarzy z czasów dzieciństwa. Naleśniki, które smażyły nasze babcie czy mamy, z dodatkiem swojskiego sera, oraz dżemu przygotowanego z zebranych w sadzie owoców smakowały naprawdę wybornie.
Przepis na domowe naleśniki z serem jest bardzo łatwy, a same naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje na ciasto naleśnikowe, a wówczas będziemy mieć pewność, że naleśniki wyjdą przepyszne. Naleśniki można usmażyć nawet dzień wcześniej, wówczas następnego dnia będą na śniadanie, jak znalazł!
Kolejną ważną kwestią w przypadku naleśników z serem, jest odpowiednio przygotowany farsz. Najlepiej smakuje ze swojskiego sera. Czasem uda mi się takowy zakupić od znajomej, jednak jeśli nie, używam twarogu półtłustego tak zwanej „łezki”, kupowanej w markecie. Do sera dodaję zawsze odrobinę śmietany oraz żółtko. Taki sposób przygotowania sera wyniosłam z domu i tak robię do dzisiaj.
Naleśniki z serem można wzbogacić o ulubione owoce czy też słodki sos. To już kwestia gustu i tego, na co w danej chwili mamy ochotę. Jeśli chodzi o zawijanie naleśników, może a robić to na dwa sposoby. Złożyć je w tak zwane trójkąty lub zwinąć w rulonik. A Wy jak robicie najczęściej u siebie w domu?
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z SEREM
Zapraszam Was na przepis na domowe naleśniki z serem. Przepis jest bardzo łatwy a same naleśniki smaczne i sycące. Idealne na posiłek w każdej porze dnia. Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad, a także kolację.
Składniki
SER DO NALEŚNIKÓW
- 500 g twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
- 3 jajka rozmiaru M
- 250 ml wody
- 120 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- 200 g mąki
- szczypta soli
Wykonanie
- Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz mleko. Następnie dodajemy szczyptę cukru oraz soli. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Można zrobić to przy użyciu blendera. Na samym końcu wlewamy roztopione masło. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, by odpoczęło.
- Twaróg dokładnie ugniatamy przy użyciu widelca. Do gładkiego sera dodajemy śmietanę, żółtko, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. W razie konieczności można dodać więcej cukru.
- Porcję gotowego ciasta naleśnikowego wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do uzyskania złocistego koloru, z obu stron.
- Gotowe naleśniki smarujemy serem i składamy na trójkąty.
Mam nadzieję, że mój przepis na domowe naleśniki z serem przypadł Wam do gustu. W ostatniom czasie na blogu pojawiło się także wiele ciekawych i smacznych przepisów na naleśniki w wersji na słono, takie jak na przykład:
Koniecznie musicie skosztować powyższych przepisów, ponieważ naleśniki w wersji na słono smakują równie wyśmienicie, jak te tradycyjne w słodkiej wersji.