Oponki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybki i smaczny deser. Sprawdzą się w Tłusty Czwartek i nie tylko. Będą idealną przekąską w przypadku niespodziewanych gości lub kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco.
Do przygotowania oponek potrzeba nam zaledwie dwóch składników – ciasta francuskiego i cukru pudru, którym sypiemy oponki już po upieczeniu. Przygotować je można w kilka minut, ponieważ wystarczy tylko powycinać oponki z gotowego ciasta francuskiego, a następnie upiec je w piekarniku. Nic prostszego prawda? Czas przygotowania oponek jest równoważny czasowi, w którym przygotowujemy kawę, kiedy odwiedzą nas znajomi.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników szybkich przekąsek do wypróbowania przepisu na pyszne oponki z ciasta francuskiego. Szybkie, łatwe i mega smaczne!
PRZEPIS NA OPONKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- cukier puder
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie.
- Za pomocą szklanki wycinać kółka. Następnie w każdym z nich wyciąć mniejsze kółeczko za pomocą kieliszka lub nakrętki.
- Oponki wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 12 minut.
- Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.