Super przepis na mięciutkie i puszyste oponki z delikatnym kremem. To bardzo prosty i szybki przepis na oponki, który wam gorąco polecam. Idealnie sprawdzi się na Tłusty Czwartek i nie tylko.
Domowe opinki z kremem smakują naprawdę rewelacyjnie. Dodatek delikatnego kremu na bazie śmietanki kremówki sprawia, że smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne oponki. Oponki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne a co najważniejsze rosną jak szalone! Uwielbiam patrzeć na to, jak rosną, a następnie jak się smażą. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, bo oponki są przepyszne!
OPONKI Z KREMEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Wykonanie
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie wlewamy rozczyn, wbijamy jajka oraz wsypujemy sól. Całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie wlewamy masło. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, by było jednolite i gładkie.
- Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy okręgi a w nich dziurki, za pomocą kieliszka lub nakrętki.
- Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, nieco większe niż oponki. Na każdy kawałek papieru kładziemy oponkę. Wszystkie oponki z papierem wykładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wykładamy oponki, papierem do dołu. Podczas smażenia wyjmujemy papier, a oponki smażymy na rumiano z obu stron.
- Usmażone oponki wykładamy na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć ich z tłuszczu.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na puszystą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Przestygnięte oponki przekrawamy na połówki, spód dekorujemy kremem i górną częścią oponki, delikatnie dociskając.
- Gotowe oponki dekorujemy cukrem pudrem.