Orzechowa Pianka



Macie ochotę na szybkie, smaczne i efektowne ciasto? Orzechowa pianka będzie idealnym wyborem!

Orzechowa pianka to kolejny smaczny deser, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Składa się z warstwy ciemnych herbatników, na których znajduje się puszysta pianka na bazie śmietany 30% i galaretek truskawkowych. Na niej zaś leży lekka masa śmietanową przyozdobiona posiekanymi orzechami z dodatkiem czekolady. Brzmi ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej.

Ciasto orzechowa pianka jest bardzo szybkim i łatwym deserem, który można przygotować bez dużego nakładu pracy i czasu. Składniki do przygotowania ciasta są ogólne dostępne, dlatego też każdy z Was śmiało może zabrać się za przygotowanie orzechowej pianki w swoim domu.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na orzechową piankę bez pieczenia, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Jeśli lubicie lekkie i puszyste desery, orzechowa pianka będzie idealna.

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA PIANKA



Składniki

  • 2 x 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 20 herbatników ciemnych
  • 2 garście orzechów
  • 1 czekolada mleczna

Przygotowanie

  • Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
  • 500 ml śmietany kremówki ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby zaczęła tężeć.
  • W międzyczasie blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzić przygotowaną masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
  • Czekoladę i orzechy posiekać na drobne kawałki.
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 80 ml wrzątku.
  • Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
  • Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać wymieszanymi z czekoladą orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.




2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.