Soczyste i delikatne pałki z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej to rewelacyjny pomysł na obiad. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka w marynacie, która składa się z 3 składników, a następnie zapiec w piekarniku i gotowe.
Mięso wychodzi niesamowicie soczyste i aromatyczne. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas zapiekania jest nie do opisania. Nie trzeba zwoływać domowników na obiad, bo przychodzą sami 😀
Takie pałki z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej to nie tylko świetny pomysł na obiad. Sprawdzą się również jak ciepła przekąska na domowych imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo naprawdę warto.
PAŁKI Z KURCZAKA W MARYNACIE SOJOWO – MIODOWEJ – PRZEPIS
Liczba porcji: 8 pałek | Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 60 minut
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki imbiru
- pęczek pietruszki do dekoracji
Wykonanie
- Pałki z kurczaka obieramy ze skóry i myjemy. Możecie zostawić ze skórą, jeśli lubicie.
- Płynny miód mieszamy z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz imbirem.
- Do pojemnika przekładamy pałki, zalewamy przygotowaną marynatą miodowo-sojową, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Można pominąć ten krok, jednak warto, aby pałki poleżały całą noc w marynacie, wówczas bardziej nią przejdą.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy zamarynowane pałki, zalewając je resztkami marynaty, które zostaną w pojemniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 60 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe danie dekorujemy świeżą pietruszką.