Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naszych, polskich naleśników. Wykonuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem drożdży. Pancakes są nieco grubsze i pulchniejsze niż tradycyjne naleśniki.
Szukacie przepisu na śniadanie, które nie dość, że świetnie smakuje, to dodatkowo wygląda obłędnie? Puszyste pancakes z czekoladą będą idealnym wyborem! Te cudowne placuszki z dodatkiem czekolady w środku to idealny sposób na miłe rozpoczęcie dnia.
W naszym domu pancakes goszczą bardzo często. Można je podawać w formie śniadania, kolacji, ale także deseru. Placuszki świetnie nadają się jako posiłek do pracy, ponieważ są bardzo sycące. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA PANCAKES Z CZEKOLADĄ
Składniki
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50-80 ml mleka,
- 3-4 łyżki mąka pszennej.
Nadzienie
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Dodatkowo
- 50 g wanilinowego sera na sernik
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając.
- Do szklanki dodajemy mąkę, mleko, żółtka, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, by powstała gęsta masa.
- Mieszamy białka z masą.
- Czekoladę kroimy w kostkę.
- Patelnie rozgrzewamy, pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta na pancakes. Smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty.
- Na placku umieszczamy około 1/2 kostki czekolady i przykrywamy łyżką ciasta.
- Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem – tak by ciasto zarumieniło się od spodu.
- Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy pod przykryciem, aż się zarumienią.
- Gotowe pancakes zdobimy bądź smarujemy masą serową. Dekorujemy pozostałą czekoladą.