Pasta kanapkowa z cukinii i pora

Pasta kanapkowa z cukinii i pora przepis

Pasta kanapkowa z cukinii i pora to bardzo lekkie, zdrowe i pełne smaku smarowidło do chleba. Dzięki połączeniu delikatnej cukinii z łagodnym, ale wyrazistym smakiem pora i czosnku, pasta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, a także jako baza do przekąsek, na bagietkach, krakersach czy tortilli. 

Przygotowanie pasty kanapkowej z cukinii i pora jest szybkie i łatwe, a efektem jest pyszna i wyrazista w smaku pasta, która zachwyci każdego z Was! Ta pasta idealnie sprawdzi się również na śniadanie, drugie śniadanie czy lekką kolację!

PASTA KANAPKOWA Z CUKINII I PORA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 mały por
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić.

  2. Pora pokroić w półkrążki.

  3. Na patelnię przełożyć odrobinę masła, pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażać. Następnie dodać cukinię i razem, dusić przez kilka minut.

  4. Kolejno na patelnię przełożyć koncentrat pomidorowy, szczyptę pieprzu oraz chilli, wymieszać i chwilę podsmażać. Całość zdjąć z palnika, dodać parmezan i wymieszać.
Przepis na pastę kanapkową z cukinii i pora
Pasta kanapkowa z cukinii i pora
Pasta kanapkowa z cukinii i pora

Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 570

Dodaj komentarz

6 − dwa =