Pasta kanapkowa z cukinii i pora to bardzo lekkie, zdrowe i pełne smaku smarowidło do chleba. Dzięki połączeniu delikatnej cukinii z łagodnym, ale wyrazistym smakiem pora i czosnku, pasta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, a także jako baza do przekąsek, na bagietkach, krakersach czy tortilli.
Przygotowanie pasty kanapkowej z cukinii i pora jest szybkie i łatwe, a efektem jest pyszna i wyrazista w smaku pasta, która zachwyci każdego z Was! Ta pasta idealnie sprawdzi się również na śniadanie, drugie śniadanie czy lekką kolację!
PASTA KANAPKOWA Z CUKINII I PORA – PRZEPIS
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 mały por
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Na patelnię przełożyć odrobinę masła, pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażać. Następnie dodać cukinię i razem, dusić przez kilka minut.
- Kolejno na patelnię przełożyć koncentrat pomidorowy, szczyptę pieprzu oraz chilli, wymieszać i chwilę podsmażać. Całość zdjąć z palnika, dodać parmezan i wymieszać.