Kotlety schabowe to tradycja naszej polskiej kuchni. Tradycyjny kotlet schabowy w chrupiącej panierce, z dodatkiem ziemniaków i surówki to najbardziej lubiane przez Polaków danie. Nic dziwnego, bo potrawa ta smakuje naprawdę świetnie.
Kotlety schabowe, są naprawdę łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, że większość z Was miało okazję chociaż raz przygotowywać je w swoim domu. Mimo iż danie to jest bardzo popularne, wiele osób zastanawia się jak przygotować perfekcyjne kotlety schabowe? Nie ma tutaj nic skomplikowanego, ale warto skorzystać z poniżej receptury, która sprawi, że kotlety będą fenomenalne!
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na idealne kotlety schabowe. Wszystko dokładnie krok po kroku opisałam, tak bym nikt nie miał trudności z ich przygotowaniem. Zapraszam na przepis!
PERFEKCYJNE KOTLETY SCHABOWE – PRZEPIS
Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 600 g schabu bez kości
- mleko
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Najlepiej jednak poprosić w sklepie o pokrojenie schabu na plasterki. Kawałki mięsa rozbić na cienkie filety. Najlepiej do tego użyć metalowego tłuczka z wytłoczoną krateczką. Roztłuczone plastry mięsa, można pokroić na mniejsze kawałki, bądź zostawić takie duże. Ja zazwyczaj dzielę na mniejsze porcje, ze względu na dzieciaki 🙂
- Filety moczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu, przez około 2 godziny. Najlepiej jednak namoczyć je dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
- Po upływie czasu, filety wyjąć z mleka, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Na 3 talerze wyłożyć kolejno mąkę, jajko, które należy roztrzepać za pomocą widelca oraz bułkę tartą. Kawałki mięsa panierować kolejno w mące, jajku i bułce, następnie smażyć na patelni z rozgrzanym wcześniej tłuszczem.
- Gotowe schabowe serwować z tradycyjnymi ziemniaczkami i mizerią.